İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Üniversitemize ilk kayıt işlemleri için aday öğrencilerin http://www.klu.edu.tr/ web adresine veya http://iibf.klu.edu.tr/ giriş yaparak öğrenci numara sorgulama sistemini kullanarak öğrenci numarası almaları ve yeni kayıt duyurusu üzerinden ön kayıt yapmaları gerekmektedir. Kayda gelmeden önce ön kayıt formunun doldurulması, kaydedilmesi ve yazdırılarak imzalanması gerekmektedir. Ön kayıt formu, kesin kayıt esnasında kayıt bürosundaki görevlilere teslim edilecektir.

Eksik veya yeterli olmayan belgelerle kayıt yapılmaz. Belgelerinde noksanlık veya tahrifat olanların kesin kayıtları yapılmış olsa bile iptal edilir. Söz konusu öğrencilere, üniversiteden mezun oldukları için verilen diploma ve mezuniyet belgeleri iptal edilir ve haklarında kanuni işlem yapılır.

Belirlenen tarihler arasında kesin kaydını yaptırmayan adaylar herhangi bir hak iddia edemez, kayıt hakkından vazgeçmiş sayılır.

Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da Üniversitemizce belirlenen kayıt tarihlerinde geçici kayıtları yapılmaktadır. Adayların ortaöğretim kurumlarından alacak oldukları resmi yazı ile kayıt yaptırmaları ve mezun olduklarına ilişkin belgelerini, her yılın Aralık ayının son iş gününe kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.

Kesin kayıt için diploma veya geçici mezuniyet belgesinin aslı gerekmektedir. Ancak, farklı düzeydeki bir programa kayıtlı aday, ilgili üniversiteden tasdik ettirilecek ve

Aynı anda iki lisans veya iki ön lisans programında öğrenim görülemez. Ancak, öğrenci aynı zamanda bir lisans, bir ön lisans programına kayıtlı olabilir.

Mezun olunan ortaöğretim kurumundan bir defaya mahsus olmak üzere verilen diploma kayıp belgesinin aslı ile kayıt yaptırılmaktadır.

Öğrenciler her yarıyıl başında ve akademik takvimde belirtilen süreler içinde, ilgili mevzuatla belirlenen miktar ve esaslara göre varsa katkı payı veya öğrenim ücretini ödeyerek bilgisayar ortamında danışmanından onay alarak derslere kayıtlarını yaptırmak zorundadır. Her öğretim yılında ilgili mevzuatla belirlenen miktar ve esaslara göre katkı payı veya öğrenim ücretini ödemeyen öğrencinin kaydı yapılmaz veya yenilenmez. Öğrencilerin akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde başvurmaları halinde mazeretli kayıt yenileme hakları da bulunmaktadır.

Örgün öğretim öğrencisi olup, normal eğitim öğretim süresi içerisinde olan (4 yıl) öğrencilerden katkı payı alınmamaktadır. Normal öğretim süresini bitirdiği halde mezuniyet için gerekli şartları sağlayamayan öğrenciler ile Anadolu Üniversitesi de dahil ikinci bir üniversite okuyan öğrenciler ve ikinci öğretim öğrencileri, ücretlerini her yıl ilgili mevzuatla belirlenen esaslar çerçevesinde öderler.

Katkı payı ve öğrenim ücretleri her yıl Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenmektedir.

YKS/DGS/YGS yoluyla Üniversitemiz programlarına yerleşip ücret yatırarak kayıt yaptırmayanlara (ilgili dönemin kayıt tarihi sonuna kadar başvurmak koşulu ile), başarı ortalamasına göre ilk % 10’a giren ikinci öğretim öğrencilerine, Üniversitemiz öğrencisi iken başka bir yükseköğretim kurumuna yatay geçiş yapan öğrencilere, şehit, gazi yakını veya engelli olup belge ibraz edenlere, akademik takvimde belirtilen tarih aralığında başvuruda bulunup, kayıt donduran öğrencilere, normal öğrenim süresi içinde (ön lisans 2 yıl, lisans 4 yıl, yüksek lisans 2 yıl, doktora 4 yıl) hiçbir dersi kalmayarak kayıt yenilen ve tek ders sınavına giren veya sadece stajı kalan öğrencilere, ilgili dönemde dersi olmayan ancak ücret yatıran öğrencilere ilgili dönem için yatırmış oldukları katkı payı/öğrenim ücretleri iade edilir.

Kayıt sildiren öğrencilerin, kayıt yenileme ve danışman onayı için belirlenen tarihler arasında katkı payı/öğrenim ücretini yatıran öğrencilerden kayıt yenileme işlemini tamamlamayanların yatırmış oldukları tutarlar iade edilmez.

Kayıt yenileme işlemi yapmayan öğrenciler, ders alamaz, sınavlara giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Kayıtlarını yenilemedikleri yarıyıl/yıl öğrenim süresinden sayılır.

Akademik Takvimde belirtilen kayıt yenileme haftasında kayıt yenileme işlemi yapmayan öğrenciler, Fakültemizin öğrenci işleri birimine dilekçe vermelidirler ve dilekçelerinde belirtmiş oldukları mazeretlerini belgelemelidirler. Mazeretli kayıt yaptıran öğrencilerin, kayıt yaptırdıkları tarihe kadar geçen süreleri devamsızlıktan sayılır.

Kayıt yenileme ve yıl içi sınavlarında geçerli mazeretler; tabii afet, birinci veya ikinci derece akrabanın vefatı, sağlık ve trafik kazası ile ilgili yönetim kurulunca kabul edilen diğer mazeretlerdir. Sağlık mazeretinin kabulü için bu durumun, sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık raporu ile belgelendirilmesi gerekir.

Danışman, öğrenciyi öğrenimi boyunca izler ve öğrencinin devam etmekte olduğu program çerçevesinde öğrencinin her yarıyıl/yıl izleyeceği dersler ve bunlarla ilgili yapılacak değişiklikler hakkında öğrenciye önerilerde bulunur. Öğrencinin alması gereken zorunlu ve seçimlik dersler; devam ettiği programdaki başarı durumu yanında derslerin program içindeki dağılımı, yapısal özellikleri ve benzeri teknik değerlendirmeler de göz önüne alınmak suretiyle danışmanı tarafından belirlenir. Öğrenci, yarıyıl/yıl kayıtlarının yapılması veya yenilenmesi sırasında derslerini danışmanı ile birlikte düzenler ve dersler danışmanı tarafından onaylanmadıkça öğrencinin ders kaydı kesinleşmez.

Öğrenci belgesi e-devlet şifresiyle alınabildiği gibi Fakültemizin öğrenci işleri bürosundan veya zorunlu hallerde Rektörlük Öğrenci İşleri Daire Başkanlığından alınabilmektedir.

Haklı ve geçerli nedenlerin ortaya çıkışından veya akademik takvimde belirtilen kayıt yenileme tarihlerinin bitimine kadar öğrencinin veya kanuni temsilcisinin yazılı talebi üzerine ilgili yönetim kurulunun kararı ile öğrencinin kaydının dondurulmasına karar verilebilir.

Öğrencinin, sağlık raporu ile belgelenmiş sağlıkla ilgili mazeretinin olması, mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartıyla doğal afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması, anne, baba, kardeş, eş veya çocuğunun ağır hastalığı halinde bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeniyle, öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda olduğunu belgelendirmesi, öğrencinin tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması, öğrencinin tutukluluk hali, ekonomik nedenlerle öğrencinin öğrenimine devam edememesi, genel hükümlere göre kesinleşmiş bir mahkumiyet halinin bulunması veya Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre yükseköğretim kurumundan süreli uzaklaştırma ya da çıkarma cezası dışındaki hallerin bulunması, 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendine göre öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar nedeniyle öğrenime YÖK kararı ile ara verilmesi, ilgili yönetim kurulunun haklı ve geçerli kabul edeceği ve Üniversite Yönetim Kurulu tarafından onaylanacak diğer nedenlerin ortaya çıkması hallerinden birine dayalı olarak öğrencinin kaydı dondurulabilir.

Kayıt dondurma süreleri öğrencinin öğrenim süresinden sayılmaz.

Kayıt dondurulan dönem ile ilgili öğrenim ücreti ödenmez.

Üniversitelerin herhangi bir programına bir süre devam ettikten veya bu programdan mezun olduktan sonra üniversitemize YKS ile kayıt yaptıran öğrenciler ders kaydını yaptırdıkları ilk yarıyılın/yılın ikinci haftasının sonuna kadar muafiyet talebinde bulunabilirler. Belirtilen süre içerisinde başvuru yapmayanların muafiyet talepleri kabul edilmez ve kaydoldukları programın tüm müfredatından sorumlu olurlar.

Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.